Prancūzijos atgarsiai Lietuvoje

Prancūzijos atgarsiai Lietuvoje atspindi Lietuvos sezoną Prancūzijoje

Lietuvos sezonas Prancūzijoje vyks 2024 metų rudenį. Visoje Prancūzijoje bus surengta daugiau kaip 200 renginių. Šis Lietuvos sezonas Prancūzijoje nušvies Lietuvos kultūrą ir istoriją tiek iš paveldo, tiek iš šiuolaikinės perspektyvos. Jis taip pat suteiks galimybę užmegzti ir sustiprinti ilgalaikį bendradarbiavimą tarp Prancūzijos ir Lietuvos profesionalų. 2023 metais sezono programai parengti į Lietuvą pakviesta daugiau nei 80 Prancūzijos meno ir kultūros profesionalų.

Šie sezonai rengiami nuo 1985 metų, siekiant skatinti Prancūzijos ir kitų šalių dialogą. Šios programos tikslas yra supažindinti plačiąją auditoriją su svečios šalies kultūrine įvairove ir skatinti atnaujintą ir kūrybingą Prancūzijos įvaizdį užsienyje.

Prancūzų institutas Lietuvoje bus atsakingas už Prancūzijos „atgarsių” Lietuvoje parengimą ir įgyvendinimą, t.y. už prancūziškąją programą Lietuvoje, kuri atspindės Lietuvos sezoną Prancūzijoje.

Prancūzijos atgarsiai Lietuvoje – tai daugiadisciplininė programa, kuri vyks visoje Lietuvoje nuo 2024 m. rugsėjo 12 d. iki gruodžio 12 d., tuo pačiu metu kaip ir Lietuvos sezonas Prancūzijoje, skatindama prancūzų ir prancūzų-lietuvių kūrybinių idėjų ir žinių sklaidą. Visų pirma tai yra dialogo ir mainų programa, prancūzų menininkai, mokslininkai, kino kūrėjai, architektai ir dizaineriai atvyks susitikti su Lietuvos visuomene. Šiuo atgarsiu taip pat siekiama inicijuoti ar tęsti Prancūzijos ir Lietuvos mokyklų ir universitetų bendradarbiavimą.

Taip pat prancūziškasis atgarsis Lietuvoje daug dėmesio skirs paveldo ir ekologijos temoms.

Programoje:

Prancūzų menininko SAYPE sukurta monumentalioji freska ant žolės, ant Gedimino pilies kalno, bendradarbiaujant su Vilniaus miestu ir Lietuvos nacionaliniu muziejumi.

Daug menininkų, tarp kurių gatvės meno kūrėjas C215, ir prancūzų kino kūrėjai pakvies į susitikimus su plačiąja visuomene visoje Lietuvoje.

Pakviesti mokslininkai ir dokumentinių filmų kūrėjai, kurie dalyvaus susitikimuose ir diskusijose ekologijos temomis.

Naujų universitetų partnerysčių užmezgimas organizuojant architektūros ir dizaino seminarus su Vilniaus dailės akademijos Inovacijų ir dizaino centru ir Kauno technologijos universiteto Architektūros fakultetu Kaune.

Prancūzų kalbos skatinimas remiant aukšto prancūzų kalbos lygio mokymosi įstaigas, tarp kurių LSMU licėjus Kaune.

Atrinktų projektų ir (arba) bendros gamybos su Lietuvos partneriais patvirtinimas.

Festivalis „Žiemos ekranai” su Scanorama/ animacinių filmų festivalis BLON / M.K. Čiurlionio muzikos festivalis / Koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje / Festivalis „LoftasFest” su „EuropaVox” / Prancūzų gastronomija – „Good France” su Vilniaus universiteto Žurnalistikos fakultetu / Šokio festivalis „Aura”.

Prancūzijos atgarsiai Lietuvoje su daug staigmenų bus oficialiai atidaryti 2024 m. rugsėjo 17 d., antradienį! 

Galutinė programa bus paskelbta netrukus.

Norime Jus informuoti, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Jeigu sutinkate, prašom paspausti mygtuką „Sutinku“ Daugiau informacijos